Waarom is Kruidvat opnieuw de grootste winkelketen van Nederland? [+video EditieNL]

8 februari 2019

Kruidvat is met 956 vestigingen door heel Nederland ook in 2019 de grootste winkelketen in Nederland. Hoe slaagt de keten daarin, terwijl andere formules juist moeite hebben om klanten te blijven trekken? De marketing van het bedrijf zit psychologisch slim in elkaar. Ontdek 3 manieren waarmee de psychologie er slim door verweven is.

2 sterren ** – Praktische informatie, gebaseerd op een achterliggende wetenschappelijke theorie

Kruidvat introduceerde ooit de ‘1+1-gratis’-aanbiedingen. Inmiddels maken ook Albert Heijn en allerlei andere retailers er gebruik van, maar veel consumenten hebben nog de associatie met Kruidvat. Bovendien gebruikt de keten al jaren een psychologisch zeer krachtige slogan, te weten: ‘steeds verrassend, altijd voordelig’. Het waren de onderwerpen die ik bij EditieNL uitlegde aan verslaggever Eise Pulles. Hier heb ik meer ruimte om alles wat uitgebreider toe te lichten.

Steeds verrassend

Het verrassingseffect is psychologisch heel verleidelijk, al is het op onbewust niveau. Net als in een kringloopwinkel probeert de retailer regelmatig verrassende producten in het assortiment op te nemen.

Die verrassingen werken psychologisch verslavend. Je weet als consument niet wanneer je verrast wordt, waarmee je kans maakt op een variabele beloning. Zoals het de moeite waard is om iedere paar uur Instagram en Facebook even te checken, om te zien of je nog likes hebt gekregen. Juist het feit dat Kruidvat de ene keer wel verrast en de andere keer niet maakt het bijna onweerstaanbaar om er niet ‘even te gaan kijken’.

Altijd voordelig

Een voor consumenten psychologisch heerlijke belofte. ‘Altijd voordelig’, dus in de winkel loop je geen risico om te veel te betalen. Tenminste, dat is het beeld dat Kruidvat wil creëren natuurlijk. Consumenten houden niet van onzekerheid, waardoor het een prettig gevoel is dat je kunt vertrouwen op een goedkoop imago.

Sla de folder van Kruidvat er maar eens op na, dan zal je waarschijnlijk veel rood en geel tegenkomen. Geel is een typisch ‘goedkope’ kleur, terwijl rood aanzet tot actie. Een goede combinatie, waarmee consumenten psychologisch slim verleid worden.

En vertel je op een verjaardag dat je voor €4 een paar flacons shampoo hebt gekocht bij Kruidvat? Dan zullen anderen instemmend knikken, dat je daar een mooie deal mee hebt gemaakt. Wij weten namelijk ook ‘altijd voordelig’. Dat je voor je gevoel een goede deal maakt stelt gerust, zelfs als het eigenlijk niet goedkoper is dan bij de Action of als je de producten die je koopt online zou bestellen. De geruststellende gedachte neemt onzekerheid weg, omdat je er ‘altijd’ kunt rekenen op ‘voordeel’.

1+1 gratis: beter dan een korting

En dan ‘1+1 gratis’, want dat is nog sterker dan een gewone aanbieding. Stel dat je tandpasta wilt kopen, met een prijs van €1,50 per tube. Een winkelier die jou liever 2 tubes verkoopt kan er dan voor kiezen je 50% korting te geven. Je betaalt nog €0,75 per tube, waardoor je onder de streep voor €1,50 een mooie aanbieding op de kop tikt.

De winkelier kan er ook, net als Kruidvat, voor kiezen om je een ‘1+1 gratis’ aanbieding te doen. Je betaalt dan €1,50 voor de ene tube, en €0 voor de andere tube. Onder de streep precies even duur, maar psychologisch toch heel verschillend.

Als je 50% korting krijgt verandert onbewust jouw referentieprijs voor de tube. Zo’n tube is geen €1,50 meer waard, maar nog slechts €0,75. Dat is de prijs die je betaalt, dus de volgende keer voelt de volle prijs van €1,50 een stuk duurder aan.

En dat is niet het geval als je 1 tube gratis krijgt. Jouw referentieprijs (ervaren waarde) blijft €1,50, al krijg je een exemplaar gratis. Het is de volgende keer dan geen probleem om gewoon €1,50 af te rekenen voor een tube zonder de aanbieding, dat is immers een bedrag dat overeenkomt met de waarde die je eraan geeft.

Al met al zit de marketing van Kruidvat psychologisch dus op een heel slimme manier in elkaar. Denk daar maar eens aan als je er de volgende keer weer ‘even binnenloopt’ of naartoe gaat omdat je dan zeker denkt te weten dat je niet te veel betaalt.


Leuk artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply