Poeder voor een vleesvervanger: gaan we daarvan genieten?

20 augustus 2021

Je neemt wat hamburgerpoeder en wat water. Meng het door elkaar met een garde en laat het daarna een uurtje in de koelkast staan. Klaar! Dat wordt volgens Greenforce de nieuwe manier waarop we een hamburger maken. Het is poedervlees, dat zowel in de supermarkt als de horeca verkrijgbaar is en al meer dan aan half miljoen keer werd verkocht. Gaat dat poeder consumenten over de streep trekken om minder vlees te eten?

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Dat minder vleeseten weerstand oproept is bepaald geen geheim. Dus krijgt zo’n poeder het dan voor elkaar om de massa mee te krijgen?

’Iets’ met vegetarisch

Het concept bevat in ieder geval een aantal bijzonder veelbelovende ingrediënten. Een groeiende groep consumenten wil ‘iets’ met vegetarisch. Het besef dat we zo niet door kunnen gaan daalt steeds verder in. Tegelijkertijd is het verdomd lastig om een ingesleten eetpatroon overboord te gooien.

De aardappels, groente en vlees vormen een sterk psychologisch schema. Het geeft houvast en dus rust, binnen de dagelijkse routine. Als vlees wegvalt ontstaat er een gapend gat op het bord, waarvoor we niet zomaar een alternatief hebben.

Als een vegetarisch (sterker nog: veganistisch) poeder kan zorgen voor een herkenbare vleesvervanger is dat dus goed nieuws. Het psychologische schema blijft overeind, alleen komt er geen vlees meer aan te pas.

Ideaal voor het luie brein

Veel mensen willen best vegetarisch(er) eten, maar het moet vooral niet te veel moeite kosten. Zo’n poeder dat zorgt voor een smakelijk stuk (nep)vlees lijkt wat dat betreft een goed idee.

Het zou namelijk veel ingewikkelder zijn om daadwerkelijk vegetarisch en veganistisch te koken met de producten die daarvoor beschikbaar zijn. Koken op basis van bonen vraagt bijvoorbeeld om veel meer aanpassingen in de keuken.

Wat dat betreft zou het beter zijn om het vlees helemaal vaarwel te zeggen. Totdat we zover zijn lijkt een poederproduct wel degelijk te kunnen helpen een beweging in gang te zetten.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like