Succesvolle spaaractie: hoe heeft AH succes met de voetbalplaatjes [video]?

20 maart 2020

Dat Albert Heijn begrijpt hoe je een spaaractie opzet viel ook het Jeugdjournaal onlangs op. Hoe krijgt de supermarkt dat voor elkaar? In de uitzending vertelde ik kort over het plezier van sparen, uitpakken en het afronden van je spaardoel. Hoe zit dat precies? Wat zijn de psychologische trucs die zo’n spaaractie tot zo’n succes maken?

2 sterren ** – Praktische informatie, gebaseerd op een achterliggende wetenschappelijke theorie

Dat het er in het Jeugdjournaal over gaat en dat er dranghekken voor de uitgang van de supermarkt staan is op zich al heel interessant. Het zijn concrete voorbeelden van sociaal bewijs, waardoor de actie in populariteit wint bij nog meer kinderen (en hun ouders). Toch is dat niet alles dat het tot een succes maakt.

Los van wat erin zit, iets uitpakken is geweldig. We worden er heel blij van, zelfs als we iemand anders iets zien uitpakken.

5 voordelen van de voetbalplaatjes

Zowel de voetbalplaatjes als diverse andere spaaracties van Albert Heijn en andere supermarkten combineren een aantal psychologisch sterke kenmerken:

  • Uitpakken
    Los van wat erin zit, iets uitpakken is geweldig. We worden er heel blij van, zelfs als we iemand anders iets zien uitpakken. Dat de kaartjes bij elkaar in een pakje zitten maakt ze daardoor automatisch aantrekkelijker dan wanneer je ze los van de caissière zou krijgen.
  • Snelle voortgang

    Al bij relatief weinig boodschappen krijg je meteen een pakje met plaatjes. Waar er vervolgens genoeg inzitten, om enthousiast te kunnen plakken. Belangrijk, omdat je daarmee direct lekker op weg bent. De belangrijkste motivatie om door te gaan met sparen, nadat je een eerste duidelijke stap hebt gezet.
  • Peer pressure

    Zodra je merkt dat anderen om je heen (snel) verzamelen wil je daaraan meedoen. Om te laten zien dat je net als zij bent. Of om te laten zien dat je net iets meer plaatjes hebt verzameld, waarmee het ook een stukje competentie en competitiviteit wordt.
  • Schaarste
    Naarmate je meer verzamelt zal je merken dat de laatste loodjes het zwaarst wegen. En hoewel Albert Heijn ontkent dat sommige plaatjes minder worden gedrukt dan anderen, zou het de actie wel enorm ten goede komen. Een beetje schaarste zorgt ervoor dat we de ontbrekende exemplaren nog meer gaan begeren.
  • Compleet maken

    Je ervaart een need for cognitive closure, dus je rust niet voordat je het boek met voetbalplaatjes compleet hebt. Zoals bij een cliffhanger, die daardoor lekker lang in je brein kan blijven hangen.

En lukt het je om het boek compleet te maken? Dan ervaar je daarvoor een prettige beloning, van je brein die je aangeeft dat je dat geweldig hebt gedaan. Waardoor je ook de volgende keer weer mee spaart.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply