Waarom lijkt het gras bij de buren altijd groener?

9 augustus 2019

Hoe groen het gras ook is, bij de buren lijkt het altijd net even groener. Waarschijnlijk herkenbaar, maar hoe komt dat eigenlijk? Het heeft te maken met onze perceptie van wat we zien, en de inschatting die ons brein daarvan maakt. Die is totaal niet objectief, waardoor we anders kijken naar het gras van de buren naar dat van onszelf. En dat kan er zelfs voor zorgen dat een stuk taart groter lijkt dan ‘ie is.

2 sterren ** – Praktische informatie, gebaseerd op een achterliggende wetenschappelijke theorie

Wishful en worryful thinking

Het heeft in theorie te maken met twee manieren van denken en beoordelen:

  • Wishful thinking
  • Worryful thinking

Bij alles wat je niet in je bezit hebt (of nog niet) schakelt je brein naar een modus van wishful thinking. Je stelt je voor dat je het wel in je bezit hebt, en maakt het onbewust en automatisch iets beter dan het is.

[…]probeer te voorkomen dat je tekorten ervaart, waardoor je de hunkering naar iets anders of nieuws onbewust vergroot.

Dat effect ontstaat vooral op het moment dat er sprake is van ‘depletie’, een vorm van uitputting waardoor je de behoefte hebt om iets te verkrijgen of aan te schaffen. Stel dat je een heerlijke taart ziet staan op het moment dat je trek hebt, dan drukt dit jouw brein met de neus op de feiten. Je trek voelt een beetje erger aan, dus je krijgt dringend behoefte om die taart te verkrijgen en op te eten. Het brein overschat de grootte van de taart, om die nog aantrekkelijker te laten lijken om jouw trek te stillen. De taart lijkt een beetje groter dan ‘ie echt is, zoals het gras bij de buren altijd groener lijkt.

Andersom schakelt het brein naar worryful thinking als het gaat om datgene wat je al wel bezit. Is het gras wel groen genoeg, of zou het nog groener kunnen? Er is geen sprake van een te vervullen behoefte, omdat je het al in je bezit hebt. Je wilt dat bezit behouden en er zeker van zijn dat je er het meeste uithaalt of de beste keuze mee maakt. Die denkwijze leidt tot onderschatting van de groentint van het gras of een taart die je al op hebt. Ten opzichte van die onderschatting lijkt de taart die je nog niet in je bezit hebt nóg groter en lijkt het gras van de buren nóg groener.

Tevreden zijn

De kunst om jouw gras minstens net zo groen te laten lijken? Blijf je bewust van de overschatting en onderschatting waar het brein last van heeft. En probeer te voorkomen dat je tekorten ervaart, waardoor je de hunkering naar iets anders of nieuws onbewust vergroot. Zorg er andersom voor dat je zo tevreden mogelijk bent met wat je hebt, al ondervang je daarmee niet de neiging tot worryful thinking.

Probeer volledig tevreden te zijn met wat je hebt en troost je met de gedachte dat het heel menselijk is om het idee te hebben dat het gras bij de buren groener is. En dat het uiteindelijk natuurlijk allemaal maar een illusie is, door wishful thinking in plaats van worryful thinking.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

Wetenschappelijke bronnen

Dai, X. & Hsee, C.K. (2013). Wish versus Worry: Ownership Effects on Motivated Judgment. Journal of Marketing Research, L, 207-215.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply