Financiële stress voorkomen: schrijf uitgaven op in een kasboek (zelfs als je daarmee niets bespaart)

19 augustus 2022

Steeds meer mensen ervaren financiële stress. De inflatie is torenhoog en het einde lijkt nog niet in zicht. Zowel de energierekening, boodschappen als andere uitgaven lijken alleen maar te kunnen stijgen. Hoe voorkom je dan financiële stress? Of hoe ga je daar beter mee om? Psychologisch gaat het in eerste instantie vooral om één ding: een gevoel van controle terugkrijgen. Dus schrijf je uitgaven op in een kasboek, ook als je daarmee niet direct iets bespaart.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Financiële stress is psychologisch complex, en heeft serieuze mentale en lichamelijke gevolgen. Het ontstaat in de meeste gevallen door een gebrek aan ervaren controle. Dus wil je daar iets aan doen? Zorg dan dat je werkt aan dat gevoel van controle, zelfs als je daarmee nog geen euro bespaart.

Gebrek aan ervaren controle

Als je financiële stress ervaart heb je de neiging om vooral naar de korte termijn te kijken. En het valt niet mee om allerlei (toekomst)plannen te maken, laat staan die langdurig uit te voeren.

Probeer in plaats daarvan te starten met een kasboek. Schrijf daarin jouw uitgaven op.

Het herstelt jouw gevoel van een gebrek aan controle. Je krijgt een beetje ervaren controle terug, omdat je op een rij hebt staan wat je hebt uitgegeven. Dat is een goed begin, ondanks dat je daardoor nog geen euro extra overhoudt.

Het gebrek aan ervaren controle leidt tot de focus op de korte termijn en moeite om plannen te maken en die langdurig uit te voeren. Werk dus eerst aan dat gevoel van controle, zodat je mentale capaciteit vrijmaakt om straks te gaan besparen.

Schrijf je uitgaven op (zelfs als je niets bespaart)

Schrijf eerst je eigen uitgaven op in een kasboek. Daarmee bespaar je financieel nog niets. Je maakt wel mentale capaciteit vrij om weer iets meer naar de langere termijn te gaan kijken. Zo neem je de eerste stap, die je straks helpt om door te pakken.

Neem de tijd, en maak het jezelf makkelijk. Bestel het Nibud-kasboek als je daarvoor 10 euro kunt missen. Of gebruik het gratis stappenplan van het Nibud om dat zelf te doen.


Interessant artikel gelezen en wil je op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Meld je aan voor de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de nieuwe artikelen ontvangt.


Patrick is meer dan 10 jaar zelfstandig Consumentenpsycholoog. Hij combineert psychologie met marketing. Psychologische inzichten maken hem gelukkiger met zijn eigen (aankoop)keuzes en vormen de wetenschappelijke basis om bedrijven en instellingen te adviseren. Hij schrijft hier blogartikelen op de site, schrijft columns voor RTLZ en De Ondernemer en wordt regelmatig gevraagd voor kranten, tijdschriften, radio en televisie. Bovendien is hij zelfstandig SEO tekstschrijver.

You Might Also Like