Afgelopen zaterdag verloor Juventus de Champions League-finale van Real Madrid, zoals Ajax ten onder ging tegen Manchester United om de Europa League. Ze verloren beiden redelijk kansloos, waardoor de kans groot is dat de supporters de wedstrijd snel vergeten. Dat geldt niet voor de verloren WK-finale van Nederland tegen Spanje, door die ene bal die Robben erin had moeten schieten toen hij op Casillas afsnelde. Waarom weten we ons dat nog zo goed te herinneren?
1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond
Ons brein denkt in een begin, een middenstuk en een eind. Het is een van de redenen dat we zo dol zijn op verhalen en het zorgt er tegelijkertijd voor dat we nipt verloren finales maar niet uit ons geheugen krijgen. De WK-finale tegen Spanje in Zuid-Afrika zal een langdurige psychologische open wond blijven, want ‘wat als’.
Niet afgesloten
Over de speelstijl van Manchester United valt te klagen, maar feit is dat Ajax er in de finale van de Europa League niet aan te pas kwam. Dat snapt het brein, het was ‘afgelopen’ in de finale, want er was geen echte mogelijkheid om te winnen. Dat geldt ook voor Juventus, dat in de tweede helft van de Champions League-finale tegen Real Madrid werd overlopen.
Binnen de psychologie spreken we van de ‘Need for Cognitive Closure’. Dat betekent zoveel als de noodzaak om het cognitief af te kunnen sluiten.
Dat was echter anders in 2010, toen Robben wel degelijk de kans had om Oranje naar 1-0 te schieten en daarmee te voorkomen dat er een verlenging plaats zou vinden. ‘We’ hadden de kans om het af te maken, dus ‘wat als’. Ons brein heeft in dat geval meer moeite om het verhaal af te sluiten, waardoor dit door blijft sudderen. Het is het principe van de cliffhanger, maar dan onbewust toegepast in een spannende sportwedstrijd die beide kanten op had kunnen gaan.
Need for Cognitive Closure
Binnen de psychologie spreken we van de ‘Need for Cognitive Closure’. Dat betekent zoveel als de noodzaak om het cognitief af te kunnen sluiten. Het is dus net als bij soapseries met een spannende cliffhanger een goed idee om een verloren sportfinale voor jezelf toch af te ronden. Maak jezelf (hardop) duidelijk dat er inderdaad geen kans was om te winnen, omdat Spanje veel te sterk was in de finale. Bedenk je dat Spanje de finale van het EK in 2012 met 4-0 won van het altijd sterke Italië, waardoor het nipte verlies in 2010 eigenlijk het beste was dat we hadden kunnen behalen.
Let op: het hoeft overigens niet de waarheid te zijn, want je helpt je brein alleen maar om het hoofdstuk af te sluiten. Je blijft niet meer zo piekeren over die verloren finale en het wordt geen open psychologische wond.
Dus het beste advies om finales te spelen en die bij verlies zo snel mogelijk te verliezen? Ga kansloos ten onder waardoor je weet dat het nooit gelukt was of praat er bij een nipt verlies een ander einde aan waar je brein genoegen mee kan nemen. Het biedt je rust in je hoofd.
Artikel met plezier gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook en. Zelf geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.
No Comments